førsteradens logo
Ungdommens Sjakkforbunds Medlemsorgan
Artikler fra 1997
 
førsteradens hovedside  USFs hjemside Oversikt oppdateringer
221297 For mange NM?
141297 USF/NSF søker ny generalsekretær
131297 Buskerud-serie for barnesjakklag
101297 Ikke sjakkgymnas i Norge
101197 Thomas Heiberg Minnestipend utdelt
091197 Lederen skriver om sjakk og byråkrati
081197 Kronerulling for sjakkgymnas 
041197 USF og statstøtte, klippet fra NRK-tekstTV Nationens oppslag
031197 Samling for kadettlandslaget
031197 OSS slo Brattås
031197 På det jevne i Manhem
031197 NM individuelt - Brattås satser på ny deltakerrekord
121097 4-landskamper på Gausdal 10.-12. oktober
011097 Nordisk for skolelag  (Fra Telemark Arbeiderblad)   Fra svensk side.
011097 VM u16-18 i Armenia
230997 Nær IM-napp i Tallinn
Kulturpris til Odd Birkestrand
Sjakkbrett i fortauet
Sjakkleir i nord
Lenge leve Dronningen Se hva avisene skriver
Ratingfangst i Ungdoms-EM
 
 
Melding på NRKs Tekst-TV 4. november, etter Nationens oppslag  

Nær 50 barne- og ungdomsorganisasjoner må redusere aktiviteten fordi Barne- og familiedepartementet har kuttet statsstøtten siste kvartal.   
Reduksjonen i støtten er på 10 prosent, skriver Nationen.  
Samtidig må organisasjonene bruke mer av egne ressurser på administrasjon og regnskap etter nye forskrifter med strengere krav til dokumentasjon.  
LNU er bekymret over utviklingen, og har bedt om et møte med den politiske ledelsen i departementet  
  
  

Samling for kadettlandslaget  

Kadettlandslaget, det vil spillere under 16 år, møtes til årets andre og siste samling i Oslo 29.-30. november.  

Dette landslaget er interessant fordi tre av gruppens sju deltakere stakk av med hver sin NM-tittel i sommerens Landsturnering i Stavanger. Flemming Christenson (Nordstrand) vant junior, Harald Borchgrevink (Fana) kadett og Espen Lie (Brattås) lilleputt. Stort bedre er det ikke mulig å gjøre det.  
 De fire andre spillerne er Kristian Sørensen (Fana), Martin Østtveit (OSSU), Thomas Ovnerud (Drammen) og Daniel Hersvik (Bergens). Tre kommer altså fra Bergens-området, tre fra det sentrale Østlandet og en fra Porsgrunn.   
 Ungdommens Sjakkforbund har i år lagt om opplegget for landslaget, og har satset på fellessamlinger med gode lærekrefter. Spillerne har også fått tre bøker hver, som de vil bli prøvet i under en slags tentamen på samlingen i slutten av november. Alt dette gjør at kostnadene til forbundet er høyere enn før, men det sportslige utbyttet er sannsynligvis desto større. Det tyder tilbakemeldingene fra spillerne selv på.  
 Det er turneringssjef i USF, Hans Olav Lahlum, som leder samlingen. Han får hjelp av Sverre Johnsen. Begge hører hjemme i mesterklassen, men de vil også få med seg en elitespiller til å foredra og gå gjennom partier.  
 Samlingen vil bli avholdt i Oslo Schakselskaps lokaler i Bogstadveien. Den første samlingen fant sted i Bergen i april.  

(Ole Valaker)  
  
  

OSS slo Brattås  

I en match over 31 bord mellom OSS Ungdom og Brattås Sjakklubbs Ungdom vant Oslolaget overlegent. Sluttsifrene ble 293.5 mot 81.5. Noe av forklaringen var konkurranse med Sandefjord GP som hadde lokket sterke Brattås-spillere som Espen Lie, Magne Sagafos og Joachim Berg-Jensen.  
  
  

På det jevne i Manhem  

De norske representantene klarte ikke å hevde seg i den sterke kadetturneringen Manhem Open. Best klarte Thomas Ovnerud, Drammen, seg med 4.5 poeng på de 7 rundene. Så fulgte Martin Østtveit, OSS, og Harald Borchgrevink, Fana, begge med 4. Chris Lutken, 1911, tok 3 poeng.  
  

Satser på ny deltakerrekord  

Med 242 deltakere satte Brattås USK ny rekord for Ungdoms-NM i 1995. Nå er målet er å slå seg selv.  

Primus motor Gunnar Lie og de andre NM-arbeiderne håper at over 250 tar turen til Porsgrunn denne gangen.  
— Jeg tror det er realistisk, sier Gunnar Lie, og trekker frem flere ting klubben har forbedret siden forrige korsvei. På overnattingsstedet er det nå flere dusjer, både for gutter og jenter, og alle får madrass fra Sivilforsvaret til å hvile slitne hoder og bein på. Arrangøren vil også utnytte plassen i idrettshallen bedre, men det skal ikke bli overfylt med bord, brett og brikker i hallen.   
— Jeg tror det skal bli veldig bra. Å få inn sponsorkroner går greit, og arbeidsdagene er fulle, sier Gunnar Lie. Han har også sportslige ambisjoner på vegne av sønnene Kjetil A. Lie og Espen, sistnevnte har vunnet både NM og Nordisk to år på rad.  
For øvrig stiller hjemmelaget fra Telemark sterkt etter at kretsen fikk utvide sin kvote fra 13 til 45, det samme som for to år siden. Det er også ventet at andre kretser som søker om utvidet kvote, vil få dette innvilget av forbundet. Tidligere har avslag vært begrunnet med plassmangel.  
   
l Hanstad SSL har meldt sin interesse for Ungdoms-NM neste år, og representanter fra Elverums-klubben vil være til stede i Porsgrunn.   
Søknadsfristen til neste NM går ut 31. januar 1998.  

(ole valaker)  
  
  

Nær IM-napp i Tallinn  

Terje Johansen tok en delt 17.-21 plass i junior-EM i Estland. Han lå an til IM-napp helt til han kastet bort gevinsten i siste runde.  
Den norske representanten hadde 4,5 poeng etter sju runder, og  kjempet lenge i teten. Han forteller selv at han satset alt i  
finalen, og mener at han stod til gevinst i partiet mot Cyril  
Marzola. Remis ville han ikke ha da vinsten glapp, og dermed stoppet  han på 5,5 poeng på de 11 rundene.  
Terje Johansen var likevel fornøyd med turneringen og oppholdet i  Tallinn i Estland. Ratingprestasjonen var 2369. Det tilsvarte 2,1  poeng over forventet.  
Vinner ble den israelske IM’en Dimitrij Tyokmin. Norge stilte ikke i  jenteklassen.  

partier og resultater: http://www.neti.ee/eujch97/   

(ole valaker)  
  

Kulturpris til Odd Birkestrand  

Nesten 20 år etter at han dro i gang barnesjakken i Masfjorden, fikk  
Odd Birkestrand (57) kommunens kulturpris for sitt arbeid med barn og  
unge. Prisen var et diplom og en sjekk på 3.000 kr.  
 - Artig at sjakk vurderes som en kulturaktivitet. Det skjer ikke  alle steder, sier Odd Birkestrand. Men det skjer altså i Masfjorden  nord i Hordaland.  
I fjor ble Odd Birkestrand slått på målstreken i kamp om  
kulturprisen, men i år var det ingen tvil. Han har fra før  
hedersdiplomet til Ungdommens Sjakkforbund. Masfjord-sjakken har  stått sterkt i alle år, med Birkestrand som drivkraft. En rekke gode  spillere har klubben fostret, men bredden i de yngre klassene har  vært minst like imponerende.  
Som rektor på Sandnes barneskule gjorde Odd Birkestrand skolen til et  senter for sjakkaktivitet. Allerede i 1978 stiftet han lokallaget, og  mye tyder på at han blir aktiv brikke også i 20-årsjubileet neste år.  
Nå har han gått over i ny jobb som oppvekstsjef i Masfjorden kommune.  Og tar vi ikke mye feil, klarer han også her å kombinere jobb og  hobby.  
(førsteraden - ole valaker)  
  

Sjakkbrett i fortauet  

Grønn avdeling i Bergen kommune maler sjakkbrett i fortauene. Det er  ett av flere tiltak for å gjøre bygatene mer livlige. I Zetlitz' og  Welhavens gate kommer det sjakkbrett.  
- Og så kan skolefritidsordningene lage sjakkbrikkene, sier  
landskapsartitekt Ådne Svalastog til Bergens Tidende.  
- Gaten skal i det hele tatt bli mer frodig og ha forskjellige  
aktivitetstilbud for litt større barn, sier Svalastog. Det er ungene  i bydelen Møhlenpris som får glede av den utendørs oppussingen.  
I utlandet kan du ofte sjakkbrett i parker og gater, men det er  
sjeldent i Norge. Det kan du være med på å endre. Ta kontakt med din  egen kommune og spør om ikke de også vil gjøre hverdagen litt  morsommere.  
(førsteraden - ole valaker)  

Sjakkleir i nord  

Sjakkens Barentsutvalg har et ønske om at det hvert år skal arrangeres  en internasjonal sjakkleir for barn og unge i Barentsregionen. I fjor ble denne sjakkleiren arrangert i Murmansk i Russland, mens det i år var Norge som stod for tur.  

Årets sjakkleir ble arrangert i Vestre Jakobselv, ca. 20 kilometer fra  Vadsø 11.-14. august, og var en del av Barents Sjakk Festival. Vadsø  Sjakklubb var arrangør av sjakkfestivalen som foruten leiren bestod av  
Barentsmesterskapet 15.-17. august, Arvid Karlsens Minneturnering  15.-16. august og en egen lagturnering for barn 17. august.  

Ble fort kjent  
Det tok ikke mange timene før nye bekjenskap på tvers av landegrensene  var opprettet, og det var en godt sammensveiset gjeng som tok fatt på  sine sjakkstudier etter at festivalen var åpnet av nyvalgt president i  Norges Sjakkforbund, Erling Fløtten.  
Helt fornøyd kunne vi ikke være med et deltakertall som ikke ble  høyere enn 15, seks norske og ni russiske. Dessverre fikk vi heller  ikke i år deltakere fra Finland eller Sverige, men vi arbeider nå med  disse landene for å få ett av dem til å ta arrangementet neste år.  

Alle fra Hammerfest  
Alle de norske deltakerne kom fra Hammerfest, som er den klubben i  Nord-Norge som legger ned mest arbeid i skolesjakken. Deltakerne ble  delt inn i to grupper, og det ble undervist i sjakk ca. fire timer  hver dag.  
De to norske instruktørene, som gjorde en glimrende jobb, var Sven  Wisløff Nilsen (Tromsø) og Bjørn Esaiassen (Hammerfest). Mye av  undervisningen var lagt opp som toveis-kommunikasjon, et vellykket  eksperiment som med fordel kan brukes på flere sjakkleirer.  
Også andre sosiale aktiviteter var med på å skape et spesielt godt  miljø på leiren. En kveld var  det full rulle med diskotek i Vadsø,  mens en fisketur ble så vellykket at alle fikk en smaksprøve under  lunsjen. Kveldene gikk gjerne med til fotball på en kunstgressbane. Når brikkene ble byttet ut med ball, fikk de norske solid revansje.  

Levende brikker  
Et annet høydepunkt var spill med levende brikker på Vadsø torg, der  deltakerne gikk inn på hvert sitt med Pål Røyset fra Tromsø som hvit  konge og Denis Evsejev fra Murmansk som sort konge.  
Med over 100 tilskuere ble partiet en suksess, og det var artig og se  med hvilken innlevelse deltakerne utførte trekkene. Dronningen gikk  som en dronning, hesten hoppet som en hest osv.  
De norske deltakerne var Kenneth Esaiassen, Tor Egil Holmgren, Rune  Valle, Kim Kr. Mikalsen, Øystein Tharaldsvik og Geir M. Bartholdsen.  
De var gode representanter for norske sjakkspillere, og reiste fra  Vadsø med mye ny sjakklærdom.  
(førsteraden - roger finjord)  

Ratingfangst i Ungdoms-EM  

De norske deltakerne gjorde som ventet i EM for ungdom i Tallinn  9.-18. august. De scoret fra 50 prosent og nedover og gikk allikevel  pent frem i rating.  
Lagleder Kjetil Østtveit hadde denne kommentaren: «Rundt 50 prosent  score i et felt som består av de 1-2 beste fra hvert land i Europa er  slett ikke dårlig. Vi må nok innse at norsk sjakk for tiden ikke  befinner seg i den absolutte internasjonale toppen, verken i de  aldersbestemte klasser eller på elitenivå.»  
Beste norske ble Gunnar Einvik. Med seier i den viktige sisterunden  endte han på 4,5 av 9.  
Martin Østtveit tok fire poeng etter å ha vært over 50  
prosent-merket gjennom det meste av turneringen. Bare Daniel Hersvik  hadde grunn til å være misfornøyd. Han endte på tre poeng etter å ha  startet med 1.5 av 7. Men mot en snittrating på nesten 2200 gikk også  han frem i rating.  
(førsteraden - sverre johnsen)  

Lenge leve dronningen  

Hun lærer å spille sjakk gjennom et eventyr, den lille heltinnen i  
«Lenge leve dronningen». Barnefilmen har kinopremiere 26. september.  

Vi skal ikke røpe for mye av handlingen, men det handler om en jente  som lærer å spille sjakk ved hjelp av et eventyr og en konge som er  ivrig etter å slåss med naboen. Foreldre er også et viktig tema.  

«Lenge leve dronningen» ble vist på filmfestivalen i Haugesund, og  den lokale klubben benyttet seg sjansen til å markedsføre seg med et  arrangement. Det kan kanskje din klubb også gjøre?  

Minst 12 steder  
Filmen blir etter planen satt opp 12 steder her i landet, men det kan  bli flere. Den er opprinnelig nederlandsk, men har norsk tale.  
- Barnefilm er vanskelig å lage, men «Lenge leve dronningen» er en  god film. Vi har prøvd den på et panel med 6-7-åringer, og de har  sett den flere ganger. Eneste ulempe er at filmen er litt lang, sier  markedsansvarlig Kjetil Omberg i Scandinavian Entertainment Group.  

Nett-konkurranse  
Ungdommens Sjakkforbund har i dagene før premieren en konkurranse på  sin hjemmeside på Internett, der du kan vinne gratisbilletter.  
Forbundet oppfordrer også alle lokallag til å legge ut på kinoutflukt.  
- Det sjakkfaglige holder mål, sier generalsekretær Johs. Kjeken, som  har sett filmen.  
  

Konkurranse kommer her  

Se mer informasjon på filmens egen hjemside  http://www.seg.no/dronning.htm  

(førsteraden - ole valaker)  
  
  
Nordisk for skolelag  
 Dårlig norsk glid  

Det ville seg ikke helt for Brattås skoles firemannslag under Nordisk  mesterskap i Linkøping, Sverige, sist helg. Det norske mesterlaget  åpnet bra med 2-2 mot bronselaget fra Finland, men tapte siden de fire  siste lagkampene med knappest mulig mulig margin 1,5-2,5. Alle kampene  sto og vippet underveis, men slo aldri ut i positiv lei for våre gutter.  
I lagsjakk teller partipoengene før lagpoengene, akkurat som om  målene skulle bety mer enn poengene for en seier i fotball. Derfor  endte Brattås i utgangspunktet på delt 4. plass sammen med  islendingene på 8 partipoeng, men falt ned til 5. som følge av færre  lagpoeng.  
Trøsten får være at vi var det laget som ga de nordiske mestrene fra  Sverige skikkelig match, og sloss jevnt med hvem som helst hele  veien. Som om ikke det var nok med svensk seier, kom jammen deres  andre deltakerlag opp og sikret sølv!  
Årets individuelle nordiske mester, Espen Lie, nøt stor respekt under  turneringen, og fikk nærmest forært et halvt poeng av sin svenske  motstander under toppoppgjøret. Svenskene ville trygge matchseieren,  og tok ingen sjanse selv om den svenske gutten sto til enkel seier på  førstebordet.  
Espen ble toppscorer med 3,5 poeng av 5 mulige, mens Olav Nikolai  Breivik tok flotte to poeng av tre mulige. Våre spillere stilte slik  i bordrekkefølge:  

1. bord: Espen Lie  
2. bord: Jan Helge Asgautsen  
3. bord: Stian Bækkevold  
4. bord: Olav Nikolai Breivik og  
Jon Engh Egeland  

Samtidig med at barneskolene gjorde opp seg imellom, spilte også de  nordiske nasjonale mestrene på videregående skolenivå mot hverandre.  
Vardafjell skole fra Karmøy forsvarte Norges ære, og endte på en  brukbar 4. plass, som nok likevel var en skuffelse for laget bestående  av søskenbarna Nina og Ellen Hagesæther, samt gutta Dagfinn Snarheim  og Rune Amundsen.  

Resultater  
Nordisk for barneskolelag  
1. Sverige II, 15,5 poeng  
2. Sverige I, 11,5 poeng  
3. Finland, 11 poeng  
4. Island, 8 poeng  
5. Norge (Brattås), 8 poeng  
6. Danmark, 6 poeng  

Videregående skoler  
1. Danmark, 13,5 poeng  
2. Island, 9,5 poeng  
3. Sverige, 9,5 poeng  
4. Norge (Vardafjell), 9 poeng  
5. Finland, 8,5 poeng  
6. Sverige II, 6,5 poeng  

(Fra Telemark Arbeiderblad - Gunnar Lie)  
Mer? Se http://hem1.passagen.se/fsk/nyheter/78.htm  
  

VM u16-18 i Armenia  

Nordstrand-guttene Stig Tjomsland og Flemming Christenson deltar  sammen med Silje Bjerke fra Bærum SSU.  
Etter ni runder ligger Stig Tjomsland best an med fem poeng. Han  startet bra, men har måttet nøye seg med et halvpoeng på de to siste  rundene. Stig møter svensken Joel Åkesson, også han fem poeng, i 10.  og nest siste runde.  
Årets norgemester i junior og vordende elitespiller, Flemming  
Christenson, har spilt under pari i u16 med tre poeng på ni kamper. I  denne klassen har Emmanuel Berg fra Sverige imponert med 6/9. Silje  Bjerke har fire poeng i jentenes u16.  
Lagleder Rune Andersen rapporterer at Stig Tjomsland og Silje Bjerke  har vært syke under turneringen. Begge har jevnlig kastet opp, både  før og under partiene.  
“Kanskje like bra, for de er de eneste som tar poeng ... Jeg begynner  å ane hva vi bør gjøre med Flemming,” skriver Andersen.  

Turneringen avsluttes med 11. runde torsdag 2. oktober.  

(redigert av ole valaker)

 

. [NSF|USF|TOPPEN]