Sjakk-hest som ser litt lei seg ut. Dette er også logoen til FIDE-VM 1997.
 [Lenkene|Kort kommentar|Premiene|Aktuell kommentar|Program]

Fide-VM 1997/1998 - Karpov ny verdensmester

I julen ble det kjempet om kvalifisering til VM-finalen fram til 30.12. Finalen spilles så fra 2. til 9. januar 1998. Ved siden av å legge VM til julen, har det også skjedd mye annet nytt med denne turneringen: Regjerende FIDE-verdensmester er Anatoly Karpov. Da Kasparov (regjerende verdensmester i sitt eget sjakkforbund) ikke ønsket å spille i denne turneringen, er det blitt slik at vinneren møter Karpov i finalen. Favoritten i turneringen var Anand (India), som også kvalifiserte seg til finalen.

Viktige lenker

Kort og brutalt
VM 97/98 er ikke som andre VM. To partier på full tid er ikke mye til å kåre en vinner. Når likevel en del kamper slutter med avgjørelse i de to første partiene, så er jo dette fint og publikumsvennlig. Når det må spilles hutigsjakk og lynsjakk for å få en vinner, så er dette ennå mer publikumsvennlig. Og spillerne får jo godt betalt for å underholde. Men var det ikke bedre underholdning om de spilte sjakk?

Muligens kan VM bidra til å øke interessen for sjakk. For er det ikke oppmuntrende, at gitt 10 sekunder pr trekk, gjør super-stormestrene de samme tabbene som deg? For når så du siste en saftig gaffel i et stormester-parti?

I alle fall er det underholdning (for en sjakk-spiller) og Internett-vennlig.

Taper i 5.runde $96000
Taper i 6.runde $192000 (Spilles 23.-25.)
Taper i semi-finalen $375000
Taper i finalen $768000
Vinner $1,370,000

Det er 20%" moms" til FIDE av ovenstående.

Karpov ble verdensmester.
Spådomen min om en avgjørelse i de 6 første fulltids-partiene slo ikke til,da dette endte 3-3. Med bare to remis-partier ble dette likevel dette en spennende kamp. Mindre spennende ble det selvfølgelig ikke når det gikk mot avgjørelse i hurtigsjakk eller til og med lynsjakk.

Ikke lynsjakk
Det ble heldigvis ikke nødvendig med lynsjakk i finalen, da avgjørelsen kom i de to partiene med 25 minutter pr spiller og 10 sekunder pr trekk.
I finalen vant Karpov første partie fra et sluttspill som muligens var tapt og med klart dårligst tid.  Anand valgte å forfølge fordelen ved å komplisere stillingen, da  Karpov i sitt 42. trekk kunne vinne tilbake bonden. Dette var tydeligvis alt for dristig og Karpov vant med enkelt og sterkt spill.
En skulle tro Anand hadde en mulighet til å utligne når han skulle spille hvit i det andre partiet. I steden så en Karpov utligne og vinne lett.

Et verdig VM?
I finalen ble tross alt sjakk-verden beriket med 5-6 dramatiske og rimelig velspillte fulltids-partier. Derimot vil nok ikke hurtigsjakk-partiene gå inn i historien, eller bli brukt som eksempler i fremtidige sjakk-bøker.
Å avgjøre VM med hurtigsjakk er nok ingen god ting, men dessverre tror jeg dette kan bli den fremtidige måten å avikle VM på. Finaler som strekker seg over flere måneder vil neppe bli sett igjen. Selv om sjakkspillere flest muligens vil synes dettte nye systemet er dumt, så tror jeg "vanlige" mennesker vil oppfatte dette nye systemet som mer spennende. For ikke-sjakkspillere er spenning/dramatikk og sjakk to forskjellige ting, og kortere matcher og hurtigsjakk-avgjørelser vil nok gi et bedre inntrykk. Og det er vel de som er viktigst når en skal selge sjakk (bokstavlig talt).

Se lenker ovenfor for å finne flere kommentarer og partiene osv.